En vit jul – på riktigt!

Det är oerhört vanligt att det dricks alkohol i de svenska hemmet under julledigheterna och inte minst under själva julafton, där ofta barn finns närvarande. Denna gång vill vi på Tomtemuseum därför slå ett rungande slag för den helvita julen – just ur ett alkoholperspektiv!

Spola kröken

Även om majoriteten av alla vuxna kan hantera alkohol även i barns närvaro så finns det tyvärr många som inte kan det, eller som tror att de kan det men vars alkoholintag tydligt påverkar barn på ett ytterst negativt sätt.

Ett barn märker direkt

Barn är rent generellt ypperligt duktiga på att känna av signaler från vuxna, även om de inte kan tolka dessa till fullo, och kan direkt känna sig illa till mods när någonting avviker från vanliga mönster. Du som dricker kanske inte själv tror att dina två öl och två julschnapps har speciellt stor påverkan på hur andra upplever dig, men på de allra flesta märks det relativt tydligt, helst av barn! Då vi anser att julafton främst är en högtid som bör firas i barnens tecken så rekommenderar vi dig därför att tänka en eller två gånger extra innan du häller upp ett nytt glas alkohol. Det behövs ju egentligen inte, eller hur?

Den som vill läsa mer om en vit jul utan alkohol kan göra så IOGT.se!